Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In acest articol tratam cazul vanzarilor de bunuri efectuate de o societate neplatitoare de TVA inregistrata in Romania, catre persoane fizice si juridice din Romania si din UE.
O situatie frecventa este cea a vanzarilor prin Emag catre tari precum Ungaria sau Bulgaria.
Ce inseamna pentru o societate neplatitoare de TVA in Romania acest lucru si ce implicatii fiscale exista?
Ca urmare a incadrarii in plafonul de TVA de 300.000 lei, societatea aplica in prezent regimul special de scutire pentru micile intreprinderi ceea ce inseamna ca facturile sunt emise fara TVA. Livrarea este scutita fara drept de deducere, conform art. 310 din Codul fiscal.
Ca urmare a trecerii la livrari catre clienti din UE, se ridica urmatoarele intrebari:
1.Este necesar sau nu codul special de TVA?
Codul special de TVA este obligatoriu si valabil doar in 3 situatii:
1.achizitia intracomunitara de servicii – indiferent de plafon
2.achizitia intracomunitara de bunuri (peste 10.000 euro* curs 3.4 lei/eur – plafon anual) si
3.pentru prestarea intracomunitara de servicii indiferent de plafon.
Asadar, pentru livrarile de bunuri in UE NU se solicita cod special de TVA si nu se declara in declaratia 390.
Prevederi legale:
Art 317 alin (1) Cod fiscal :
Are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România și persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate și care nu au obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) – d) ori alin. (2) sau (2.1), care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziției intracomunitare, dacă valoarea achiziției intracomunitare respective depășește plafonul pentru achiziții intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziția intracomunitară;
b) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România, neînregistrată și care nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu este deja înregistrată conform lit. a), c) sau d) ori alin. (2) sau (2.1), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 307 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;
c) persoana impozabilă care își are stabilit sediul activității economice în România, care nu este înregistrată și nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu este deja înregistrată conform lit. a), b) sau d) ori alin. (2) sau (21), dacă primește de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 307 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective;
d) persoana impozabilă care aplică regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 315.1, care nu este deja înregistrată conform lit. a) – c) ori alin. (2) sau (21), dacă efectuează livrări intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 315.1 alin. (8) lit. c) sau d), înainte de livrarea bunurilor.

Daca pentru livrarile de bunuri efectuate in UE nu este necesar codul special de TVA, altfel stau lucrurile daca platforma prin care se vand bunurile -ex.Emag Ungaria, Emag Bulgaria, etc. factureaza catre firma din Romania servicii – de exemplu de intermediere, comisioane.
Pentru aceste servicii, este necesara inregistrarea prealabila in scop special de TVA conform art. 317 din Codul fiscal. Daca se primeste factura de comision de la o societate din afara Romaniei, aceasta inseamna ca societatea din Romania trebuie sa se inregistreze in scop special de TVA in Romania, inainte de primirea serviciilor. Emag Hu si BG vor factura fara TVA, dar aici in tara societatea va datora TVA 19% calculata la valoarea serviciilor facturate .Se depune decontul special de TVA D301 si se plateste la buget acest TVA pana in 25 a lunii urmatoare.
Inregistrarea speciala in scop de TVA pentru servicii intracomunitare este valabila indiferent de plafon.
2.Cum facturam? Ce plafoane se aplica? TVA
Ca regula generala, pentru livrarile de bunuri firma din Romania neplatitoare de TVA nu factureaza cu TVA pana la anumite plafoane ale vanzarilor.
Conform legii, livrarea intracomunitara de bunuri efectuata de o mica intreprindere este o operatiune scutita de TVA fara drept de deducere in baza art.310 Cod fiscal , la fel ca oricare operatiune de livrare in interiorul tarii.
*Mentiune: chiar daca aceste operatiuni sunt scutite de TVA, contravaloarea lor intra in calculul cifrei de afaceri pentru TVA de 300.000 lei.
Baza legala:
ART. 310 – Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, al cărui echivalent în lei se stabilește la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României la data aderării și se rotunjește la următoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operațiunile prevăzute la art. 268 alin. (1), cu excepția livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
Pe langa acest plafon de 300.000 lei de care trebuie sa tinem cont, pentru toate livrarile si prestarile, indiferent daca au loc in tara sau in afara tarii, mai trebuie sa tinem cont de plafonul pentru vanzari la distanta, introdus in legislatie in anul 2021.
Plafonul de 10.000 euro pentru vanzari la distanta
Chiar daca o societate nu este platitoare de TVA in Romania daca vinde bunuri către persoane fizice din UE peste plafonul de 10.000 euro pe an (echivalent lei 46.337 lei ) va avea obligatii suplimentare legate de TVA.
Daca se incadreaza in aceast plafon anual de 10.000 euro (46.337 lei) atunci factureaza asa cum am prezentat mai sus in regim de scutire, neavand alte obligatii fiscale.
Atragem atentia asupra doua aspecte importante
1.Plafonul de 10.000 euro este global, pentru toate tarile. Nu se aplica pentru fiecare tara in parte.
2.Vanzarile la distanta se refera la vanzari catre persoane neimpozabile – adica persoane fizice. Nu intra in calculul acestui plafon vanzarile catre persoane juridice.
Ce se intampla daca se depaseste plafonul de 10.000 euro?
Daca se depaseste 10.000 euro/an, atunci sunt 2 posibilitati:
- persoana juridica romana fie se inregistreaza in scop de TVA in fiecare din tarile in care livreaza bunuri
- fie se inregistreaza in OSS.
Dupa inregistrare, la livrarile catre persoane fizice se va factura cu TVA din tara respectiva, respectiv in exemplele noastre, cu TVA din Ungaria si Bulgaria.
Se va depune o declarație suplimentara de TVA si se va plati TVA in tarile respective.
In ce priveste livrarile care persoane juridice, acestea nu intra in cadrul acestui plafon de 10.000 euro. Pentru aceste persoane facturarea va decurge la fel, fara TVA.
Citeste si: Majorarea cu 50% a indemnizatiei de crestere a copilului, gemeni, tripleti si multipleti